KAPR KOI

(CYPRINUS CARPIO, LINNAEUS 1758)

lines2.gif(2 kb)







Již ve třetím století našeho letopočtu se začínají tzv. koi kapři objevovat v rybníčcích starých Japonců, kteří je vyšlechtili z přírodní formy kapra obecného (Cyprinus carpio). Původně název koi označoval konzumního kapra obecného a správné označení barevných kaprů bylo goi (podle barevných variací např. schirogoi - bílí kapři). Přesnější japonský termín pro barevného kapra, běžněji používaný od poloviny našeho století, je nishikigoi ("brokátový kapr"). Ve starých asijských zemích jsou koi považováni za symbol moudrosti a štěstí - chovají je např. bohatí obchodníci a pokud jim ryba uhyne znamená to pro ně špatnou zprávu, např. že se jim přestanou dařit obchody apod. Proto si je mnoho bohatých lidí pořizuje až za neuvěřitelné ceny jen proto, aby měli dobrý pocit z udělané práce a byly si jisti, že nic nepokazili. Takto jsou uctívány i jiné ryby, jako třeba baramundi malajský (Scleropages formosus) z čeledi ostnojazykovití o nichž pojednává např. RNDr. Jaroslav Hofmann v Akvárium terárium 5/2001. Koi kapři jsou dnes množeni v milionech a prodáváni do celého světa. Šlechtí se stále nové formy a pořádají se různé soutěžní výstavy.





ghost koi


Popis:

Tělo je podlouhlé, ze stran mírně zploštělé. Od nestandardních kříženců se pravý koi pozná zejména podle nízkého a válcovitého těla.

Má koncová vysunutelná ústa opatřená dvěma páry vousků. V postraní čáře má 32 - 40 velkých šupin.

Podle ošupení se rozeznávají tyto formy kapra:
kapr šupinatý - má tělo je pokryto šupinami,
kapr lysec - má malé shluky velkých šupin po těle,
kapr hladký - je bez šupin, nebo jen s několika málo šupinami na hřbetě,
kapr řádkový - má velké šupiny uspořádány do několika podélných řad.


V hřbetní ploutvi je 20 - 26 paprsků, v řitní 8 paprsků. Ocasní ploutev je znatelně vykrojená. Požerákové zuby jsou 3řadé, v postavení 1.1.3. - 3.1.1.

Dorůstají průměrné velikosti 30 - 80 cm. Zbarvení je různé.



Nejznámější barevné varianty:

Ogon - jsou to jednobarevné formy s kovovým leskem (zlatá barva). Na některých výstavách nebývá uznáván a hodnocen.


Kohaku - je dvoubarevná forma s bílou základní barvou a červenými skvrnami. Patří k nejstarší chované formě.
Bekko - jsou to formy s černou kresbou na bílém, červeném nebo žlutém podkladě.
Asagi - má modrobílé zbarvení.
Utsuri - jsou formy s černou základní barvou a jednobarevnou kresbou.


Sanke - tříbarevné formy:
Taisho sanke - je nejstarší trojbarevná forma. Bílý podklad a na ní červené a černé skvrny. Zbarvení musí být jasné a syté, bez černých skvrn na hlavě, které mohou dosahovat maximálně po oči. Tvoří přibližně 30% na výstavách. Vyšlechtěn v roce 1911.
Showa sanke - má černé tělo a na něm bílé a červené skvrny. Vyšlechtěn v roce 1927.


Podrobné popisy barevných forem koi kaprů, včetně obrázků a fotografií lze nalézt např. na těchto stránkách:

www.coloradokoi.com
encyklopedie koi kaprů



Chov:

Chov těchto ryb se nijak výrazně neliší od chovu obyčejných kaprů. Jsou to ryby velmi robusní, které spotřebují velké množství potravy a jejich odpadní látky velmi znečišťují vodu, proto je velmi nutná silná filtrace. V dospělosti se rybám nejvíce daří v zahradních rybníčcích a jen málokdy dokážou prosperovat v menším akváriu, kde většinou zakrní a nejsou v moc dobrém stavu. Pro chov těchto ryb je potřeba doslova obří nádrž o objemu mnohdy vysoce přesahující trojcifernou hodnotu. Pro chov v akváriu se hodí spíše mladé kusy, které potřebují první dva roky života vyšší teplotu a až po tomto dosaženém věku se hodí k vysazení do rybníčku nebo je nutné je alespoň přes zimu nechat v domovním akváriu o teplotě alespoň 13 st. Celsia. Ryby dorůstají při dobrých podmínkách (hlavně velikost nádrže) velikosti běžných konzumních kaprů, tedy až 90 cm, ale jsou známy i větší kusy (1,25 m). Tyto doslova obří ryby již nelze chovat v akváriu, ale musí být přemístěny do zahradních rybníků či velkých soukromých jezer apod. Dožívají se velmi vysokého věku, dokonce i přes 100 let a mnohdy přežijí i svého chovatele a jsou pak jako rodinné dědictví předáni další generaci. Po čase si ryby zvyknou na svého chovatele tak, že přijímají dokonce potravu z ruky a nechají se i pohladit. V nádrži by měl být písek, nejraději jemnější, aby si v něm mohly ryby rýt a hledat potravu. Rostliny ryba většinou vyryje, ale pokud jsou zasázeny v květináčích a obloženy oblázky většinou nehrozí žádné nebezpečí. Kdo by se chtěl pokusit o odchov potřeboval by opravdu velký rybník (akvárium samozřejmě nepřichází v úvahu), minimální rozloha by měla být alespoň 15 m2. Pohlavně ryby dospívají ve věku 2 - 4 roky (podle úživnosti vody apod.). Jsou to fytofilní ryby (vytírají se do rostlin). Tření probíhá většinou ve skupinách. Jikry se vyvíjejí přibližně za 3 - 5 dnů (záleží na teplotě vody). Přirozený výtěr v zahradním rybníčku je jen velmi ojedinělou záležitostí a stává se tak zejména v teplejších letech, kdy je v květnu až červnu teplota kolem 20 st. Celsia a nedochází k nějakým znatelnějším výkyvům teplot. Ryby v rybníkářství se množí většinou uměle a před výtěrem jsou stimulovány hypofýzou (tzv. hypofýzace). Samec při tření mívá, jako většina kaprovitých drsnou třecí vyrážku. Na 1 kg jikernačky připadá asi 125 000 jiker. U nás je nejvýznamnějším producentem koi kaprů Rybníkářství Pohořelice a.s.





Potrava :

Těmto rybám nelze podávat potravu jednostrannou - např. krmit jen sušeným nebo naopak jen živým či rostlinným krmivem. Nejlépe je tyto složky střídat. Pro tyto ryby je nutná vyšší koncentrace rostlinné nežli živé stravy tj. krmíme hlavně naklíčeným obilím, salátem, suchým krmivem, které obsahuje rostlinnou složku, různými šroty, okurky, paprikou nebo dokonce i najemno nasekanými vařenými bramborami, které musí být podávány jen málo a spíše jako chuťová složka potravy. Ryby velmi dobře přijímají i ovesné vločky. Z živé potravy jsou nejvhodnější buchanky (Cyclops), nejčastěji buchanky obecné (Cyclops strenuus), která je pro kapra přirozenou potravou i v přírodě, dále hrotnatky (Daphnia), nitěnky (Tubifex), žížaly obecné (Lumbricus terrestris) a hnojní (Eisenia foetida), případně blešivci (Gammarus), které lze snadno nalovit v naších vodách. Hlad těchto ryb je neukojitelný, i když už jsou ryby nakrmené a břišní dutina je očividně nadměrně nafouklá, ryby neustále přijímají potravu, proto pozor na překrmování ! Ryby mají velmi rády různé vodní plže, jako je třeba bahnatka malá (Galba truncatula), která rybám sice chutná, ale je neblaze proslavena tím, že hostí vývojová stádia motolice jaterní, takže se jí raději vyhněte. Dále je to bahenka živorodá (Viviparus viviparus), plovatka bahenní (Lymnaea stagnalis) nebo také okružák ploský (Planorbis corneus), který je sice v akváriích hojný, ale v přírodě na něj tak často jako na předešlé druhy nenarazíte. Kapry lze krmit i potěrem našich plevelných ryb, který nalovíme v přírodě. Větší rybky přijímá jen v nozi, když mají opravdu velký hlad a požírají je jen z nutnosti. Co se týče suchého krmiva tak jsou nejvhodnější granule speciálně určené pro koi kapry, kterých je na našem trhu nepřeberné množství .







Voda:

Kvalita vody u tohoto druhu nehraje takřka žádnou roli a je zanedbatelná . Měla by být měkká až středně tvrdá a s neutrálním pH, ale ryby dokážou žít i ve vodě tvrdé, nebo zásadité. Jediné co jim vadí je voda velmi kyselá, což se potom projevuje např. rozpadem vousků nebo ploutví. Nelze je také chovat ve vodě chlorované (a to ani krátkodobě). Co se týče teploty, je nutné, aby při chovu v zahradním rybníčku měla voda na dně v zimě minimálně 4 st. Celsia.

Pokud jsou kapři v létě umístěni v mělkém rybníce hrozí zase nebezpečí přehřátí, které může vést až k úhynu chovaných ryb.



Zazimování:

Starší ryby (minimálně dvouleté) lze ponechat venku celoročně, ale je nutné zabránit kompletnímu zamrznutí hladiny. Možností zimování je několik - od přihřívání vody v jarních mrazech, přes překrytí bazénku "střechou" z plastové fólie až po zakrytí asi dvou třetin hladiny plovoucími polystyrénovými deskami, které mají výborné termoizolační vlastnosti. Při teplotách pod 8 st. C začínají kapři hibernovat, nepřijímají potravu a jejich látková výměna se sníží na minimum. Pro zimování je třeba bud' trvalá teplota pod 6 (maximálně 8) st. C (a přestat krmit!) nebo naopak teplota vyšší nad 12 °C (a pak krmit!).







Obecně lze říci, že kapr koi, je při dodržení základních postupů chovu, ryba nenáročná a lze ji doporučit i začínajícím chovatelům.

Jaroslav Soukop       



  Copyright © Catfish & Jaroslav Soukop, 2000-2006